Nasveti za družinsko fotografiranje

Nasveti za starše pred fotografiranjem

16. marec 2017NASVETI, TRIKI, NAPOTKI

Glavno pravilo, ki se ga poskušam držati pri vsakem fotografiranju je, da so otroci čim bolj sproščeni in srečni na fotografijah. Klasični portreti pri otrocih (razen novorojenčkov seveda) redkokdaj pridejo v upoštev - da so na miru, da ostanejo v točno določeni pozi ter se iskreno smehljajo v objektiv. So sicer izjeme, vendar zelo, zelo redke. Večini otrok se bo do starosti 10 let ali pa še dlje, sedenje in poziranje zdelo nekaj najbolj dolgočasnega na svetu. Rezultat so portreti, kjer je vaš otrok žalosten, jezen, nemiren. Ne ravno motiv, ki bi si ga starši želeli obesiti na steno, saj si vsi želijo, da je njihov otrok na slikah srečen in nasmejan.

Spodaj je primer Eve, katero smo posedeli samo na kamen takoj na začetku fotografiranja, ko še ni bila sproščena v moji bližini in smo ji naročili, da lepo gleda v fotoaparat in se smehlja. Fotografije bi bile neizmerno lepše, če bi se Eva smehljala in bila malce bolj sproščena pa čeprav so tudi te fotografije na svoj način zelo lepe.

primer otroka ki pozira na silo

Kako torej pripraviti otroka, da je na fotografijah nasmejan in srečen?

Otrokom je potrebno narediti uro fotografiranja kar se da zabavno in zanimivo. Kaj točno narediti je precej odvisno od starosti in karakterja vaših otrok ter je nemogoče pričakovati, da bi vsi triki enako primerno delovali na različnih otrocih.

Pri enoletniku na primer nagovarjanje in razne igre s starši ne bodo ravno prišle do izraza, saj jih še ne razume in bo otrok samo začudeno gledal. Starši svojega otroka najbolje poznate, tako da tu je zelo priporočljivo, da se sami pripravite, pa tudi meni sporočite pred samim fotografiranjem, kaj vašega otroka največkrat spravi v smeh. Morda kakšne "ku-ku" igrice ali pa "avionček", morda metanje v zrak, nošenje otroka za vratom, kakšna kratka risanka na YouTube-u ... ? Tako se dogovorimo, kako bomo s skupnimi močmi poskrbeli za sproščenost vašega otroka in se seveda ustrezno pripravili.

Za otroke, ki so zelo živahni in radovedni ter že razumejo različne igre in že znajo komunicirati z ostalimi, pa obstaja veliko takih in drugačnih načinov, kako posneti izvrstne fotografije. Tu navajam nekaj zelo učinkovitih načinov, ki se jih velikokrat poslužujem.

1. Račka Oliver

Velikokrat mi pri delu pomaga račka po imenu Oliver, ki, vsaj na začetku, odlično usmerja pogled otroka proti objektivu. Včasih nastane tudi kakšna zgodba o rački, odvisno od tega, kaj vašega otroka najbolj zanima. Če ga zanimajo zgodbice, potem se sproti izmišljam kako je ta račka prišla do mene, kaj se ji je zgodilo na poti... tu se lahko vključijo tudi starši in pomagajo narediti zgodbico čim bolj zabavno za otroka, da dobimo iskrene nasmeške.

Tu je primer Eve, kjer je ugibala ime račke. Namignili smo ji, da se ime začne na O. Sledeče slike so rezultat uspešno pripovedovane zgodbice o Oliverju, kjer sta se pridno vključila tudi starša.

račka oliver

2. Vragolije staršev

Če vašega otroka zgodbice in razna vprašanja ne zanimajo najbolj in ga bolj zabavajo smešna dejanja ljudi, priskočijo na pomoč starši, ki za menoj izvajajo vragolije, ob katerih se bo vaš malček neizmerno zabaval. Ta trik je skoraj vedno efektiven, tako pri mlajših kot starejših otrocih in povzroči nalezljive iskrene nasmeške na vaših obrazih.

pomoč staršev pri fotografiranju

3. Pesmice

Skupaj z vašim najmlajšim lahko zapojete kakšno zabavno pesmico, za katero veste, da ga vsakič nasmeje, ko jo poje, jaz pa bom ta čas lovila nasmejane trenutke otroka.

4. Najljubša igrača

S seboj lahko prinesete otrokovo najljubšo igračo, da se bo počutil bolj domače in varno. Pri mlajših otrocih jo lahko uporabimo kot neko točko h kateri se otrok usmeri in kobaca, medtem pa se lahko zajamejo zelo simpatične fotografije.

pomoč staršev pri fotografiranju

5. Naključne igrice

Ker se večina otrok ne počuti brezskrbno in sproščeno brez staršev zraven njih, je zelo težko dobiti radostne in razigrane fotografije samih otrok. Spodnja slika je nastala, ko so si starši male Eve izmislili igrico, da njeno igračko zajčka vržejo v travo, ona pa ga mora zelo hitro poiskati in pripeljati nazaj. Eva je bila nasmejana, vesela in nastale so zelo lepe fotografije.

fotografiranje otrok

6. Sedenje

Otroci so najbolj mirni, če sedijo. Za družinske portrete v naravi, se velikokrat uporablja dekica, ki jo prinesem s sabo, na kateri lahko skupaj ležite, sedite, se stiskate. Najlepše fotografije nastanejo, ko je trava srednje visoka in ko so travniške cvetlice v razcvetu.

Če nam uspe vašega malčka pripraviti do klasičnega poziranja, ga lahko namestimo na kak hlod, kamen ali kaj drugega, primernega za sedenje. Če je dovolj toplo, se lahko usede kar na tla v travo, kar je še lepše videti na fotografiji kot da bi sedel na kakšni dekici.

7. Palček v fotoaparatu

V kolikor vaš otrok obožuje pravljice in ima veliko domišljije, je odličen trik za gledanje v fotoaparat, da eden od staršev nekje na sredini fotografiranja otroku, ko mu že močno popušča interes za gledanje v fotoaparat, prišepne zgodbico o palčku, ki se skriva v tistem krogcu v objektivu in dela "klik, klik". To je seveda zaslonka, ki se odpira/zapira ob zajemanju fotografij, samo z otroško domišljijo je to lahko tudi palček, ki to dela zato, da odpira in zapira okence v fotoaparatu, ker mu ni všeš, da mu jaz s slikanjem spuščam svetlobo v njegovo sobico v fotoaparatu.

Otroku se pove, da se palček včasih, ampak samo včasih pokaže iz tiste luknjice, da če bo veliko gledal tam notri, da ga lahko vidi. Posledično, večino otrok zanima, kako ta palček zgleda in potem tudi med igro velikokrat podzavestno pogleda naravnost v objektiv.

8. Postavljanje vprašanj otrokom

Za otroke, ki niso sramežljivi in radi govorijo ter pripovedujejo zgodbice, se veliko poslužujem raznoraznih vprašanj, s katerimi sčasoma zajamem na fotografije pristne nasmeške in zanimive izraze na njihovih obrazih. Idealno je, če se tudi starši vključijo v pogovor in postavljajo kakšna vprašanja ali podvprašanja, za katere mislijo, da bodo otroke nasmejala. Važno je, da vse zgodbice, vsa vprašanja obrnemo na otroku zabavno plat, da se ob njih nasmeje.

fotografiranje otrok

9. Podkupovanje

Včasih zelo dobro učinkuje tudi podkupovanje - če bo otrok sodeloval in ubogal, po koncu fotografiranja lahko dobi nekaj, kar si zelo dolgo želi (morda obisk živalskega vrta, ki ste ga na skrivaj tako ali tako planirali; da otrok dobi njegovo najljubšo sladico za nagrado; da si greste v kino ogledati eno lepo risanko;).

Otroku na poti na fotografiranje lepo razložite kaj bomo delali, kaj se pričakuje od njega ter kaj dobi za nagrado, če bo priden. Podkupovanje vsekakor ni primerno za vse starše, nekateri se tega ne poslužujejo, pri nekaterih otrocih na primer ne bo učinkovito ... je pa to način, s katerim lahko vmes med fotografiranjem svojega otroka opomnite kaj dobi za nagrado, in v veliko primerih bo vsaj za kakšno minutko delal to, kar od njega želimo.

Podkupovanje nikakor ni čarobna stvar, ki bi vašega igrivega otroka umirila za eno uro, tako da ne pričakujte, da bo učinkovalo celo uro in bo otrok počel samo to, kar bi želeli in se ne bo nejevolil, ko nekaj ne bo po negovem. Je pa učinkovita zadeva, ki bo delovala dvakrat, trikrat, potem pa v večini primerov ne več. Takrat se potem s starši poslužujemo še kakšnih drugih načinov, da dobimo čim lepše fotografije.