Potek družinskega fotografiranja

Potek družinskega fotografiranja

29. april 2017POTEK FOTOGRAFIRANJA

Pri fotografiranju otrok je potrebno ubrati popolnoma drugačen pristop kot pri odraslih. Starši naredijo praktično vse, kar jim naročiš (poglej v fotoaparat, glavo bolj gor, pogled v daljavo, poljub...). Malo drugače pa je pri najmlajših, ki pač ne vidijo smisla v tem, zakaj morajo gledati v kamero, se poljubljati in objemati s starši pred neznanko, in delati stvari po njenih navodilih.

Vrstni red

Na začetku fotografiranja bomo naredili nekaj klasičnih portretov, takrat so večinoma otroci še najbolj pripravljeni sodelovati, saj jim je fotografiranje nekaj novega, zanimivega - torej tisti "obvezni" portreti, kot so cela družinica skupaj, otrok z mamo in otrok z očetom pridejo prvi na vrsto. Kasneje, ko se otroci razigrajo, se v večini primerov hitro prikrade kakšna nejevoljnost, če morajo svojo igro prekiniti zaradi poziranja. Tako da igro poskušamo pustiti za na konec, če se le da. Če je nejevoljnost vašega otroka prevelika, ker se ne sme igrati, bomo pač spremenili vrstni red in upali, da se bo na koncu po igri že toliko utrudil, da bo veliko bolj pripravljen sodelovati kot na začetku in bodo tako nastali tudi kakšni klasični, bolj umirjeni, ljubeznivi družinski portreti.

Prilagajanje situaciji

Dostikrat se zgodi, da se mora fotograf prilagajati razvijanju dogodkov in karakterju vašega otroka in skoraj vedno fotografiranje ne teče tako, kot je bilo prvotno načrtovano. Neizmerno dobrodošla je pomoč staršev, ki se sproti prilagajajo fotografu in razpoloženju vašega otroka.

V večini fotografiranj je potrebno uporabiti vsaj 10 različnih pristopov in trikov, da obdržimo zanimanje in dobro voljo vašega najmlajšega. Preberite si moje napotke, nasvete in trike, ki jih uporabljam pri družinskem fotografiranju otrok, saj lahko s pomočjo staršev namreč nastanejo zelo lepe, nasmejane fotografije.

Fotografija novorojenčkov

Kar se pa tiče fotografiranja novorojenčkov, pa je vaša skrb le, da je dojenček sit in srečen ter da je okolje, kjer se bo fotografiralo, primerne temperature. Imejte v mislih, da se novorojenčka veliko fotografira tudi slečenega, zato poskrbite, da prostor ne bo prehladen. Najboljša starost za fotografiranje novorojenčka je 1-2 tedna, ko večinoma spi in ga je zelo lahko namestiti za fotografiranje z različnimi rekviziti. Ker novorojenčke fotografiram s pomočjo naravne dnevne svetlobe, je zaželjeno, v kolikor se fotografiranje izvaja v udobju vašega doma, da nekaj dni prej opazujete svetlobo v vašem domu in razmislite, kateri prostor bo ob kateri uri najbolj osvetljen.

Plačila, dostava slik, rezervacija termina

Tudi te formalnosti spadajo k poteku fotografiranja in veliko staršev zanima točno kaj, kako in kdaj. Več podrobnosti o samem zaključku, o prejemu fotografij in plačevanju si lahko preberete v tem prispevku: "Projekt zaključen. Kaj pa sedaj?".
Rezervacija termina se opravi pisno preko e-maila info@foto-eving.si ali kontaktnega obrazca. Ob kontaktiranju prosim navedite željen termin, kateri paket fotografiranja vas zanima, željeno lokacijo ter koliko oseb se bo slikalo (tudi starost vaših otrok oz. otroka).